Със стилен коктейл в хотел „Космополитън“, на който бяха поканени бизнес партньори, Кредитен център „Mоney Box“ отпразнува 1 година от създаването си. По този повод разговаряме с Невена Колева - собственик и управител на консултантската компания.

- Кредитен център „Mоney Box“ предлага консултации по кредитиране вече 1 година. Какво успяхте да свършите за това време?
- Във всеки бизнес първата година е много трудна, но аз и моят екип работихме усилено и постигнахме успех в двете основни направления - популяризирането на нашата иновативна за Русе дейност и въвеждане на добре работеща система за обслужване на нашите клиенти.
Още в самото начало си бяхме поставили за цел да намираме решения и на най-сложните казуси, които ни предоставяха. И смятам, че се справихме добре. Много често при нас идват клиенти, които при кандидатстване  за кредит са върнати от няколко финансови институции. След нашата оценка и съдействие в повечето случаи клиентът получава кредита който желае. 
Можем да се похвалим със сключени договори с почти всички банкови институции, което ни дава предимство да предоставяме на нашите клиенти най-правилните решения за кредитиране.
- Кои са най-често срещаните въпроси, задавани от вашите клиенти?
- Анализът ни за изминалия период ни показва, че можем да обединим нашите клиенти в няколко основни групи. Повечето от хората ползват кредити на няколко финансови институции. Именно те сформират една от групите наши клиенти. Техният въпрос е „Как да намаля вноските по кредитите си?“. Статистиката ни показва, че има случаи, когато сме постигали до 46% по-ниска вноска, след като рефинансираме и обединим всички кредити в един, без да увеличаваме срока за изплащане на заема. Разбира се, има и клиенти, за които рефинансирането не е подходящ вариант.
Друга основна група от наши клиенти са тези, които вече са закъснели с няколко плащания по кредитите си. Именно това е групата, която ни предоставя най-сложните казуси. Това е истинско предизвикателство за нас и смело мога да заявя, че клиентите ни остават изненадани от резултатите, които постигаме.
Кандидатстването за кредит е свързано с подготвянето на много документи и отсъствие от работа, а това в определени ситуации се оказва невъзможна мисия. „Искам кредит, но не мога да отделя време, можете ли да ми съдействате?“ - това го чуваме много често. Системата, която сме изградили, ни дава възможност да подготвим всичко необходимо за кандидатстване по кредит. След кратко проучване и анализ на клиента, изготвяме предложение с подходящите параметри. Благодарение на опита, който натрупахме през тази една година, и на оптимизирането на всички процеси, обикновено периодът до усвояването на кредит е от 3 до 5 работни дни.   
- Сега при вас идват хора с изтеглени кредити, които имат трудности с изплащането им. Какво бихте ги посъветвали?
- Най-вече да бъдат коректни в плащането на задълженията си. По-добре е при трудности първо да се консултират с кредитен инспектор или с нашия екип. Може да се намери решение за някакво преструктуриране или разсрочване. Докато едно пропускане на вноска без предизвестие може да доведе до много неприятни последствия.
- Не е ли по-добре човек да се консултира, преди да пристъпи към изтегляне на заема?
- Както вече казах, имаме сключени договори с почти всички финансови институции, така че можем да предложим оптималния вариант за всеки клиент. Практиката ни показва, че всяка една банкова институция има изгодни предложения за определени типове клиенти. Така че ние можем да преценим спрямо ситуацията на всеки къде му е най-изгодно да кандидатства. Ставаме „личен банкер“ на нашите клиенти и приемаме като предизвикателство всеки казус, който те трябва да разрешават. Имаме доста такива клиенти, защото техните цели стават наши и им помагаме да ги постигнат. Искам искрено да благодаря на всички наши партньори, колеги и клиенти, които ни се довериха за тази успешна година.