Извънблоковият статут на Украйна е принципно важен за самата нея, за гарантиране на националните ѝ интереси, а не само от гледна точка на стабилността в Европа. Тези представители на киевските власти, които са за отказ от извънблоковия статут на страната, заемат такава позиция, за да решат конфликта в югоизточната част на страната по силов път, за да се борят с Русия като свой главен противник, заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на посещение в Унгария.

Разширяването на НАТО е необмислена грешка, която ще навреди на сигурността в Европа,
заяви той, цитиран от Ройтерс. Той обвини някои кръгове в Киев, които нарече „радикал-националисти“, че по същество имат намерение „да изкоренят всичко руско от украинската история, всички ценности, които руснаците са изповядвали от векове в Украйна“.

По-рано днес, по време на парламентарен контрол в Държавната дума, Лавров заяви, че
Киев се опитва да принуди Запада да признае Русия за страна в украинския конфликт.

„Партията на войната в Киев се стреми да изключи Донецката и Луганската народни републики от преговорния процес и да накара Запада да настоява за съгласието на Русия да действа като страна в конфликта“, каза Лавров. „Това е абсолютно контрапродуктивна и провокационна линия, която няма никакви шансове да успее“, добави той. Безперспективни са опитите вината за украинската криза да бъде прехвърлена върху Русия, а „противоправните едностранни санкции“ не доближават решението ѝ ни най-малко, изтъкна руският първи дипломат, цитиран от РИА Новости.

Минските споразумения за Украйна „наистина не се изпълняват; за да се изпълняват, трябва двете страни да взаимодействат помежду си“, посочи Лавров. Според него „всеки момент ще приключи“ договарянето на разделителни линии между силите на Киев и на сепаратистите,
след което ще може „незабавно“ да започне изтегляне на тежките въоръжения от зоната и между позициите на двете страни да бъдат разположени наблюдатели на ОССЕ. „Това ще осигури възможност да се въведе наистина траен режим за спиране на огъня. Сега това е най-актуалната задача, защото всеки ден загиват хора от всички страни“, заяви Лавров.

Украинският министър-председател Арсений Яценюк междувременно
изключи възможността за преки преговори между правителството в Киев и проруските сепаратисти
за спиране на конфликта в Източна Украйна, предаде Ройтерс. „Няма да водим преки преговори с руски терористи“, каза Яценюк на правителствено заседание.
Той призова Русия да се придържа към мирната формула, договорена през септември в Минск, и да спре да „играе игри“ с цел да се осигури правен статут на сепаратистите.