Капалъчаршъ в Истанбул, смятан за най-стария и най-голям покрит пазар в света, се посещава всяка година средно от 91 милиона и 250 хиляди души. Той е един от символите на града край Босфора.

Списание "Тайм" постави Капалъчаршъ на първо място в класацията на най-популярните туристически обекти в света.
Списанието отбелязва, че в чаршията, построена през XV в., има около 4000 магазинчета, в които се продават ръчно рисуван порцелан и керамика, персийски килими, бижута и редица други сувенири и предмети.

"Ако посетите Капалъчаршъ, не забравяйте да се пазарите за цената и не се притеснявайте да се отдалечите от продавача, ако предложената цена не ви хареса. Съветваме тези, които се отегчат от пазаруването, да опитат от продавания тук дюнер или да изпият чаша горчиво турско кафе", препоръчва "Тайм".

На второ място в класацията на списанието е посочен централният площад в Мексико Сити "Сокало", известен като "Площад на Конституцията".
От много години този площад се използва за провеждането на множество събития като различни церемонии, фестивали или официални обръщения на държавния глава към народа.

На трето място е площад "Таймс Скуеър" в Ню Йорк, който ежегодно се посещава от 50 милиона туристи.
Тъй като зареди натовареното движение там е трудно да се сложи елха, американците са измислили нещо друго. В нощта на 31 декември 1907 година на покрива на небостъргача "Уан Таймс Скуеър" за пръв път светнал символът на Новата година в Ню Йорк - "Таймс Скуеър бол".

Оттогава всяка година, с прекъсване само през 1942 и 1943 г. заради войната, тази топка обявява на целия град и на цяла Америка, че новата година е дошла.
В празничната нощ стотици хиляди хора гледат кристалната топка, която се спуска от върха на пилон до покрива на една от сградите, а не до самата улица, както някои погрешно смятат.