Парите могат да купят щастие, но само дотолкова доколкото те ни дават възможност да живеем по-удобно, пише "Айриш Индипендънт".
С изключение на това, нашето благополучие не е свързано с допълнителна сума пари,
освен ако не се харчат за подобряване на взаимоотношенията с други хора или не е свързано с благотворителност.

Иън Робъртсън, преподавател по психология в Тринити Колидж Дъблин казва: "Ако приоритетът в живота ни е придобиването на материални неща, това ще ни направи нещастни; винаги има някой по-богат, по-красив и по-умен от нас. Малките неща са тези, които ни правят щастливи".
Разбира се щастието идва по-лесно при едни, отколкото при други – някои просто са родени със слънчев нрав.

Учените определиха, че генетиката представлява 50 % от способността ни да бъдем щастливи, на обстоятелствата от живота, като например романтичният статут пък се падат само 10%. Това означава, че цели 40% от способността ни да бъдем щастливи е изцяло под наш конрол.

Ето и 10 лесни техники, с които да поработим върху тези 40% и да станем по-щастливи:

1. Разширете социалните си контакти
Хората, които имат силна връзка със семейството и приятелите си живеят по-щастливо, по-здрави са и живеят по-дълго. Тези взаимоотношения стимулират чувствата на самоуважение и действат като буфери срещу вредните ефекти на неизбежните падения и неуспехи в живота.

2. Помагайте на другите
Добрите дела ни карат да се чувстваме пълноценни, хората, които доброволно последователно се грижат за другите са по-щастливи от тези, които не го правят. Просто се огледайте за колега, приятел, съученик, който в момента се бори с нещо и му помогнете.

3. Живейте за момента
Упражнение за внимателност, психическо състояние на спокойна информираност на настоящия момент – това е мощно средство за преживяване на щастие. Това не е за всеки, но може да бъде постигнато само като излезем от "водовъртежа на ежедневието".
"Да спрем и да се насладим на природата например. Да погледнем това цвете в парка или просто да седнем и да не правим нищо и да се опитаме да се насладим на настоящия момент", казва Робъртсън.

4. Размърдайте се
Да бъдем активни е полезно не само за физическото ни здраве, но също така може да подобри и настроението ни. Опитайте се да бъдете по-активни три пъти седмично – ходете пеша или карайте колело, вместо да шофирате, качете се по стълбите, вместо да използвате асансьора.

5. Придобийте ново умение
Не е нужно да придобивате нова професионална квалификация, за да получите усещането за постижение и самочувствието, идващо от това. Новите умения не са свързани непременно с учене в университет или школа. Опитайте да научите нещо ново, независимо дали е свързано с готвене, пеене или нов спорт.

6. Поставяйте си малки цели
Поставянето на реалистични цели ни мотивира и ни кара да изпитваме удовлетвореност и задоволство, когато ги постигнем. Иън Робъртсън препоръчва да се започне с нещо дребно като ставане 5 минути по-рано сутрин, за да ходим пеша.

7. Научете се да прощавате на хората
Една будистка поговорка гласи: "Да си гневен за дълго е като да хванеш горещи въглени, за да ги хвърлиш по някой друг; ти си този, който получава изгарянията". Изследванията показват, че тази поговорка е всеизвестна истина, ако прощаваме на хората е по-малко вероятно да изпитваме омраза, депресия, враждебност, тревожност или да сме ядосани.

8. Недейте да се превръщате в най-лошия си критик
Спрете да размишлявате за пропуските си и да се сравнявате с други хора. Научете се да се концентрирате върху собствените си качества и да бъдете по-мили към себе си, когато нещата не вървят по план.

9. Бъдете част от нещо, по-голямо от вас
Щастливите хора намират смисъл и цел в живота си като например работа, която има голямо значение за света или играе роля в тяхната общност. Независимо дали намирате смисъл в грижите за семейството или в религията, чувството за принадлежност може да пребори стреса и тревожността.

10. Бройте благословиите си
Това звучи като клише, но науката показва, че хората, които се чувстват благодарни са по-весели. Дори само в един момент да си кажем просто: "колко хубав разговор се получи, какво прекрасно кафе, какво красиво място", също ще свърши работа.