Нашата твърда позиция е, че сме готови да подкрепим коалиционно споразумение с Реформаторския блок, което ще включва политическа рамка, структура и състав на следващия кабинет. Това коалиционно споразумение ще бъде придружено от разработени програмни приоритети и ще търсим широка политическа подкрепа.

Това заяви Румяна Бъчварова след консултациите в парламента между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, предаде БГНЕС.

Поредният кръг от консултации продължи около два часа, като първи пред медиите излязоха представителите на Патриотичния фронт, последвани от тези на Реформаторския блок и ГЕРБ.

Поканата към ПФ беше, за да видим тяхното разбиране по тази формула и за възможността да подкрепят програмата на правителството без да участват в него. Имаме общи виждания по този въпрос, нямаме категорични позиции. Разширяването на формата на подкрепа ще представим и на други политически сили, добави Бъчварова.

От своя страна Томислав Дончев заяви, че се разработва програма, която трябва да е компромис между програмите на ГЕРБ и РБ. "Някои точки подлежат на изчистване. Това е в основата на коалиционното споразумение с РБ. В този формат при определени условия бихме приели подкрепа и от други парламентарно представени политически сили. Ние не бихме приели подкрепа от всеки и на всяка цена. Това минава през пълно съгласие с всички цели и принципи от общата програма. Има политически сили, чиято подкрепа можем да приемем, има сили, чиято подкрепа нямаме възможност да приемем", добави Дончев, като уточни, че от ГЕРБ не могат да приемат подкрепа от ДПС.

"Имаме срок до понеделник вечерта или вторник сутринта ние да представим окончателния текст на програмата и ако имаме категоричната заявка, че от РБ биха се подписали под програмата, това е предпоставка тяхната подкрепа да бъде приета", подчерта Дончев. Той допълни, че формулировката коалиция на малцинството и търсене на по-широка парламентарна подкрепа му се струва по-удачна.

Бъчварова пък отбеляза, че от ГЕРБ канят политическите сили да приемат тяхната програма и принципи, а не съвместно да се коригират.

Дончев изброи основните крачки в основата на преговорите за правителство. "Първо, политическа формула, политическите сили, които участват или тези, които подкрепят един кабинет. Второ, вземане на решение. Трето, структура на МС и разпределяне", уточни Дончев. Говорим за обща програма, която да бъде подписана от тези, които имат намерение и желание да я осъществяват. Предвид напрегнатата ситуация и емоционалните изказвания, в момента има нужда от категорично изчистване на позициите на всеки. Тези дълги разговори са именно в тази посока. А компромис няма как да направим, заяви още Дончев.

Румяна Бъчварова обясни и каква според ГЕРБ е разликата между формулата на следващото управление и тази на предишното управление на БСП и ДПС, които разчитаха за съставянето на кворум на "Атака". Според Бъчварова подкрепата на Волен Сидеров в предишния парламент не е била явна, а самият лидер на "Атака" непрекъснато я е отричал и не е било ясно как и на каква цена идва тази подкрепа. Сега ГЕРБ и РБ ще получават подкрепа спрямо програма, която ПФ ще подкрепя съвсем явно, каза Бъчварова.

На въпрос дали ЕНП са запознати с тази явна подкрепа от ПФ, която ГЕРБ и РБ ще очакват, Румяна Бъчварова отвърна, че не е необходимо ЕНП да бъдат запознавани с това. Запитан дали утре Бойко Борисов няма да каже друго, Томислав Дончев отвърна, че "ситуацията е динамична". Същевременно Дончев бе помолен да коментира думите на Валери Симеонов, който по-рано пред журналисти заяви, че думите на Жозеф Дол от вчера са резултат от писмо, което са му изпратили "60 циганина". "Ако буквално е казано същото, това не е добро начало на опита да бъде формирана коалиция на малцинството с по-широка парламентарна подкрепа", каза Дончев.

По време на брифинга на Бъчварова и Дончев стана ясно, че е възможно парламентарната подкрепа да бъде разширена и в нея в да се включи и АБВ, като Бъчварова нарече тази формула 2+2 - правителство на ГЕРБ и РБ и парламентарна подкрепа от ПФ и АБВ. Все още обаче не са водени разговори с АБВ по възможността за такава формула.

Минути по-рано пред медиите застанаха и представителите на Реформаторския блок, а Радан Кънев обяви, че ГЕРБ и РБ ще предложат управленска програма, отразяваща приоритетите и на Патриотичния фронт и около тази програма ще бъде структурирано политическо мнозинство. "След това може да се премине и към структуриране на правителство", каза Кънев след двучасовата среща.

Кънев нарече проведената консултация межди ГЕРБ, РБ и ПФ "много конструктивен и ползотворен разговор за формиране на европейско-реформаторско мнозинство". "Обсъждахме и напреднахме много за подписване на политическо споразумение в следващото НС, което да застане зад общо управление. Има възможност за подписване на такова. След подписване и уточняване на мнозинството, много бързо би могло да се стигне до проект на кабинет", добави Радан Кънев.

Съпредседателят на РБ определи най-вероятната формула на следващото управление на страната като "двупартийно правителство и мнозинство крепено от най-малко три партии".

"Засегнати сме от поведението на европееца Дол, който не си е направил труда да се запознае с нашата програма и просто преразказва едни глупости, който са му написали 60 циганина в една петиция", каза пред медиите Валери Симеонов, който първи напусна срещата между ГЕРБ, РБ и ПФ. Симеонов коментира че в коалицията му не са "особено доволни от поведението на г-н Борисов, който не прояви достойнство на един доскорошен министър-председател" и не е казал на Жозеф Дол, че той няма право да се бърка в това с кой ще правим преговори. "Тяхна си работа, това остава на тяхната си съвест. Ние си оставаме същите", каза Симеонов.

Лидерът на НФСБ бе категоричен, че по време на срещата в централата на ГЕРБ преди тържественото заседание на парламента, Бойко Борисов е бил запознат с идеите за разполагане на ракети по границата с Турция и искането за въвеждане на изпит по български език за 6-годишните деца преди постъпването им в училище. Тогава Борисов не е имал нищо против тези две точки, за които вчера заяви, че са го скандализирали по време на тържественото заседание в понеделник. Борисов е казал единствено, че разполагането на ракети по границата с Турция трудно ще се случи, тъй като няма финансови средства за това.

Все пак, дали тези точки ще останат в програмата, под която и Патриотичният фронт ще се подпише, зависи от по-нататъшното съгласуване на програмите. "Готови сме на отстъпки, защото виждаме, че другите страни са готови на отстъпки", коментира Симеонов. "Продължаваме разговорите по съгласуване на нашите програми. Нищо фатално не е станало. Ние сме декларирали неведнъж да се състави програма, чието изпълнение много внимателно ще следим", обобщи срещата Симеонов.

Председателят на парламентарната група на ПФ каза, че преговорите трябва да приключат до края на следващата седмица. По думите на Томислав Дончев, събота и неделя със сигурност трябва да бъдат работни дни, а в понеделник и вторник трябва да бъде подписано споразумението.