От юли тази година отказът от парното е възможен, като отпада и такса сградна инсталация, твърдят юристи от "Сдружение за правна помощ на потребителите". Според тях Европейска директива 2011/83, която вече е залегнала в Закона за защита на потребителите, дава възможност не само потребителят да се откаже от договор за централно отопление, но и да не плаща за непоискани доставки. Промяната щяла да важи от началото на новия отоплителен сезон, но нямало да засегне стари сметки.

Отказването от договор за парно и такса сградна инсталация става чрез формуляр със свободен текст като в сайта на сдружението е публикуван пример как да се попълни.

"Всяко заявление ще бъде прието в деловодството и в съответния срок ще получи конкретен аргументиран отговор, отговори на запитване на "Дневник" пресслужбата на "Топлофикация София. Какъв ще бъде той обаче предварително не може да се прогнозира. Ние спазваме Закона за енергетиката дословно, увери пресслужбата.

Въпреки това говорителят на ЕВН, която е собственик на пловдивската топлофикация, Петър Костадинов коментира, цитиран от в. "Марица", че една директива има само пожелателен характер и за дружеството въпросът дали отпада таксата е решен – не. Той допълни, че Законът за енергетиката е специален във вътрешното законодателство и има предимство пред Закона за защита на потребителите. При евентуално отказване от спорната такса, ще настъпи хаос, защото няма да е ясно къде ще отива енергията и кой ще я плаща,  прогнозира говорителят.

Костадинов увери, че нито едно евентуално подадено заявление няма да бъде върнато, но след това всеки потребител ще получи аргументиран отговор какво се случва с неговото искане.

Председателят на потребителското сдружение Димитър Деков пред "Нова телевизия" изказа мнение, че
топлофикационните дружества са длъжни да спазват и прилагат нововъведенията. Според него аргументи, че подобна промяна не е залегнала в Закона за енергетиката, са несъстоятелни, защото дружествата са отговорни по силата на всички закони, а не само на избрани от тях.