Европейският парламент гласува във вторник определянето на 2013 г. за Европейската година на гражданите, с цел увеличаване на осведомеността за правата, свързани с европейското гражданство. През цялата година ще бъдат организирани събития с образователна цел за гражданите, които възнамеряват да учат, да работят, да започнат свой бизнес или да получават пенсията си в друга държава членка.

Следващата година маркира двадесетата годишнина от установяването на европейското гражданство. Всеки гражданин на Европейския съюз се ползва от редица права, сред които правото на свободно придвижване и престой в друга страна членка, правото да гласува и да се кандидатира за европейските и местни избори и правото на петиция до Европейския парламент.

Европейските граждани често не са запознати с тези права. Именно затова Европейската година на гражданите цели да осведоми обществото, и особено младите хора, как могат да се ползват от тях. С днешното гласуване бе подкрепено споразумението, договорено между депутатите и европейските министри.

„Във време на икономическа, политическа и социална криза, само 20 месеца преди европейските избори, поставянето на европейското гражданство и представителната демокрация в центъра на политическия дебат е изключително важно“ заяви Antigoni Papadopoulou (С&Д, Кипър) — докладчик по законодателството в Парламента, след приемането на доклада с 518 гласа „за“, 63 „против“ и 19 въздържали се.

Дейностите, организирани по време на Европейската година на гражданите, ще включват разясняване на правата, свързани със свободното движение и установяване в друга страна членка, като признаването на академичните и професионалните квалификации, правата на потребителите и пътниците, достъпа до трансгранична здравна защита и социална сигурност и схеми като програмата „Еразъм“, която позволява на младите хора да учат в чужбина.

През годината са предвидени изслушвания, конференции, обучения и кампании за увеличаване на осведомеността. Ще бъдат създадени и платформи за европейските власти на национално, регионално и местно равнище, както и за други обществени и граждански организации, които искат да споделят опита си.