Съставът на следващия кабинет на Бойко Борисов вече се реди. Това пише във водещия си материал вестник "Труд" днес. В него като вицепремиери влизат Томислав Дончев и Лиляна Павлова, която ще отговаря за еврофондовете и за регионалното развитие. Финансистът Владислав Горанов най-вероятно ще оглави финансовото ведомство. При коалиционно управление с Реформаторския блок се очаква Меглена Кунева да оглави правосъдното министерство, твърди вестникът. Във вътрешното министерство може да остане Йордан Бакалов.

В друга статия "Труд" продължава по темата: Отстъпление на нежния пол. В новото 43-то народно събрание женското войнство ще е значително по-малобройно в сравнение с предишните два мандата. Едва 22 процента или точно 46 от общо 240 депутати са дами. Според европейската традиция женското представителство би следвало да е поне 30 на сто.

След седмица консултации за бъдещото управление ГЕРБ си запази правото да продължи преговорите с БСП, АБВ и Реформаторския блок, пише под глава "Дума". "Патриотичният фронт" вече даде своето съгласие и декларира готовност за общо управление. От преговорите отпаднаха ДПС, ББЦ и "Атака", каза от името на преговарящата група Румяна Бъчварова. Най-добрият вариант за България е голямата коалиция, каза лидерът на АБВ Георги Първанов, според когото това включва БСП.Румяна Бъчварова обяви, че на днешния форум на актива на ГЕРБ в НДК ще се вземе решение с коя от неотпадналите партии и коалиции ще продължат разговорите на втори тур, отразява изданието.

Пред "Сега" депутатът от БСП Георги Кадиев прогнозира: "Има два варианта за излизане от кризата. Единият е ГЕРБ да приемат, че не могат да съставят правителство по начина, по който на тях им се иска. В този случай по-логичното би било да се направи някакъв тип програмно правителство от няколко партии. В случая не е важен математическият сбор, а концепцията. Ако ГЕРБ искат да правят сериозно правителство, то те трябва да се обърнат към системните партии - БСП, реформатори, ДПС. Защото малките ти дават математически сбор, но нищо повече. Другата алтернатива е избори. По-скоро си мисля, че вероятността от нови избори е около 70 процента и 30 на сто бих дал за някакъв тип правителство."

От страниците на "Стандарт" Греам Уотсън, лидер на Алианса на либералите и демократите в Европа, съветва: "България има нужда от каквото и да е правителство. Важно е да бъде формирана коалиция с ясни проевропейска ориентация, а не правителство - заложник на националистическите идеи."

Пътуването на президента Росен Плевнелиев до Китай през януари тази година е струвало 215 235 лева. Това сочи справка, изготвена от администрацията на президента, отбелязва на вътрешна страница "Труд". От цялата сума най-много пари са отишли по сметката на "Авиоотряд 28" за транспорт - 209 486 лв.

Банки се готвят да вдигат леко лихви по депозити, да обявят нови промоции, както и атрактивни планове за преструктуриране на стари кредити, анонсира под глава "24 часа". Причината е, че някои трезори се надяват така да привлекат част от депозантите в КТБ, както и собственици на "здрави" кредити, след като започне изплащането на гарантираните депозити от КТБ. Окончателният одит ще е готов днес и ще бъде внесен в БНБ. Централната банка трябва да вземе решение в зависимост от доклада и от наличието на легитимни предложения от акционери или инвеститори. Независимо от решението на КТБ предстои изплащане на гарантираните депозити и движение на кредитния портфейл. "Само парламент и редовен кабинет могат да решат ще се връщат ли над 100 000 евро от КТБ", е заглавието в "24 часа" над интервю с икономиста Владимир Каролев. Той е категоричен, че без работещо правителство не могат да се започнат важните реформи в държавата.

1,2 млн. чужди туристи чакаме за зимния сезон, прогнозира в интервю за "Телеграф" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка в туризма. Най-много посетители се очакват от съседните страни като Гърция, Сърбия, Румъния и Македония. Има засилване и на туристите от съседна Турция, които предпочитат българските курорти Пампорово и Банско, допълва Драганов.

Междувременно "Монитор" отчита двойно повече круизни кораби това лято, в сравнение с миналото. Само във Варна са акостирали около 40 големи лайнера, които по груби сметки са довели около 20 000 туристи. Реално средногодишно досега Варна се посещаваше от 20-22 круизни кораба. След недоброто лято по морето през тази година круизният туризъм обаче е на път да поизлъска малко имиджа ни на привлекателна туристическа дестинация.

В интервю за "Монитор" Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, уверява, че няма условия за поскъпване на цената на хляба след поскъпването на тока. "Ще се пробва появяването на по-скъп хляб, но най-вероятно две седмици след това ще има корекция надолу", категорична е Кукушева. "Свито потребление и игрите с тока дърпат цените надолу", отбелязва още "Преса".

Националната статистика отчете 14-и пореден месец дефлация. Тенденцията за продължителен спад на цените може да създава усещане за спокойствие и битов комфорт у потребителите, но цялостното отражение за икономиката е негативно. Дефлацията е белег за намалено потребление, което принуждава компаниите да свалят стойността на своята продукция. Това свива печалбите и възможностите им за инвестиции. За да бъдат конкурентни, в един момент те трябва да прибегнат или до намаляване на заплати, или до съкращения. Това логично води до още по-свито потребление и зацикляне на икономиката, анализира изданието.

Българите да стават донори, без да бъдат питани роднините им, ако пациентът не е отказал приживе органите му да продължат нечий чужд живот след трансплантация. По този начин ще се увеличат донорските ситуации и ще има повече спасени хора, предлага от страниците на "Монитор" д-р Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация. Според него новоизбраните народни представители трябва да направят такава поправка в здравното законодателство, за да не се пропускат донорски ситуации. Докато обаче това бъде направено, е необходимо да бъдат обучени повече психолози, които да разговарят с близките на изпадналите в мозъчна смърт. Сега, в повечето случаи, с нелеката задача да ги убедят да предоставят органите на своя покоен роднина се пада на координаторите по донорство в болниците, които са лекари.

Каруцари опъват юздите на впряговете си с по 50-60 акта от КАТ. Те са им били съставени за това, че каруците им нямат никакви светлини, не са регистрирани в общината или се движат в забранените за това места. Въпреки че повечето превозни средства, теглени от животинска тяга, са натрупали дебела купчина от нарушения, собствениците им никога не ги плащат, алармира във водещата си новина "Телеграф".

Митничари от Капитан Андреево са проспали камион с 330 кг чист хероин на стойност 50 млн. евро, алармира на първа страница "Преса". Тирът е заловен в германския град Есен, след като по документи се оказало, че е "проверяват" със скенер на Капитан Андреево. Дрогата, пътувала от Иран за Холандия, била скрита в буркани с кисели краставички. През януари два турски тира, натъпкани с 1,2 тона хероин в консерви, бяха заловени на холандскогерманската граница след като са преминали успешно "проверка" на Капитан Андреево, припомня изданието.

Българската песен "Излел е Дельо хайдутин", която е на борда на космическите апарати "Вояджър 1" и "Вояджър 2", уверено шества из космоса и е на път да покори две нови съзвездия. Това съобщава за "Новинар" д-р инж. Светослав Забунов от Института за космически изследвания и технологии към БАН. Първият кораб се насочва към съзвездието "Змиеносец" и след около 300 години ще достигне облака на Оорт, през който ще пътува в следващите 30 000 години. Траекторията на втория апарат е към съзвездието "Телескоп". Изчисленията показват, че ще мине съвсем близо до
звездата Росс 248 след около 40 000 години, а след 296 000 години ще достигне и Сириус.