Еврофобската група в Европейския парламент, предвождана от лидера на британската евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж, се разпадна, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на ЕП.

Групата беше сформирана след европейските избори през май тази година и се наричаше "Европа на свободата и пряката демокрация". Тя се разпадна, след като депутатката от Латвия Ивета Григуле я напусна. Така групата вече не отговаря на изискването да има депутати от общо седем страни членки на ЕС.

Разпадането на групата на Фараж стана седмица преди гласуването в ЕП на състава на новата Европейска комисия, ръководена от Жан-Клод Юнкер. На този вот Фараж и неговите съюзници ще стоят на парламентарните скамейки редом с депутатите на френския Национален фронт, които не са в нито една парламентарна група и ще трябва да споделят с тях времето за изказвания.

През юли Фараж се показа изключително хаплив спрямо Юнкер, когато в ЕП се гласуваше неговото назначение за председател на ЕК.

В разпадналата се днес група влизаха 24 депутати от партията на Фараж, 17 депутати от "Движение 5 звезди" на италианеца Бепе Грило, френският депутат Жоел Бержерон, напуснал редиците на Национален фронт, двама депутати от шведската партия "Шведски демократи" и по един литовски, латвийски и чешки депутат.