Все повече мъже забелязват, че косата им започва да оредява – и все повече от тях не могат просто да стоят и да гледат, че това се случва.
Милиони мъже и жени по света дават милиарди долари, за да открият начин да се справят с косопада, пише сайтът „Хисхеърклиник“.
Никой от нас не иска да оплешивее, но някои със сигурност ще се сблъскат с това в някакъв етап от живота си, пише още в публикацията.

Ето 9 статистически факта, които ще ви мотивират да обърнете повече внимание на този проблем:

1. 50% от косата на един мъж е опаднала, преди той да забележи, че има проблем
Това е статистически факт номер едно, когато става въпрос за косопад. Ето защо мъжете трябва да се замислят отрано за превантивни мерки.

2. Типично мъжкият косопад зависи и от възрастта
Андрогенната алопеция определено е свързана с възрастта.
Оказва се, че сред мъжете в 20-те си години има приблизително 20% проява на мъжки тип оплешивяване, при мъже в 30-те си години - 30% и т.н. Това е обща статистика, която може да бъде приложена при мъжете чак до късните етапи от живота им (90-те им години).

3. Всяка година повече от 800 000 хора търсят помощ за възстановяване на косата си
През 2008 г. 811 000 мъже и жени са потърсили хирургична или нехирургична помощ срещу косопада, сочат данните на Международното общество за хирургично възстановяване на косата.
Някои от хората са потърсили помощ и за други зони на тялото – освен скалпа, като миглите, веждите, космите по гърдите и др.

4. 35 милиона американци страдат от т.нар. типично мъжки косопад
Типично мъжкият косопад, познат още и с медицинския термин андрогенна алопеция, представлява оредяване на косата във формата на буквата „М“. При мъжете предната космена линия се измества назад, а косата на темето оредява.
Ако страдате от този косопад, едва ли ще се почувствате по-добре, че не сте сами в битката с него. Хубаво е обаче да знаете колко разпространено е всъщност мъжкото оплешивяване и колко е голям шансът да се сблъскате с него в даден етап от живота си – става въпрос за 35 млн. мъже само в САЩ.

5. Две трети от мъжете ще бъдат засегнати от косопад до 35-тата си година от живота
На близо 20 години сте, живеете си спокойно, работите и се радвате на безгрижието, когато забелязвате леко оредяване на косата, малко плешиво петно върху горната част на главата. Питате се дали това е типично мъжкият косопад - андрогенна алопеция? Не.
Две трети от всички мъже ще преживеят някаква загуба на коса до 35-тата си годишнина, а до 50-годишнината си 85% от мъжете ще се сблъскат с оредяване.

6. 40% от мъжете не са добре информирани за наследствения косопад
За косопада има много митове и криворазбрана информация. Резултатите от проучване, проведено през 2009 година, показват, че 40% от мъжете са на мнение, че типично мъжкият косопад може да се предаде на детето само от единия родител, което не е вярно. Учените обаче са положили доста усилия в изследванията си и са доказали със сигурност, че оплешивяването може да се наследи и от двамата родители.

7. 9 от 10 оплешивяващи мъже посочват косопада като най-голямото си притеснение
Когато мъжът започне да губи косата си, започва да губи и трезвата си мисъл, пише сайтът „Хисхеърклиник“. Оплешивяването кара представителите на силния пол да се фокусират само върху едно – загубата на коса. Мъжете започват да се стресират и тази мисъл може тотално да ги обсеби.
Оплешивяването засяга всеки аспект от живота на мъжа. Любовните им взаимоотношения също могат да пострадат, тъй като в този момент мъжът се чувства уязвим и има по-ниско самочувствие за себе си.

8. Типично мъжкият косопад понякога може да започне и преди 21-годишнина
Когато става въпрос за типично мъжкото оплешивяване, често засегнатите са мъже в средна възраст – над 30 години и по-възрастни. Понякога обаче това може да се случи и на доста по-млади мъже. Но сред всички хора, които в някакъв период от живота си са предразположени да се сблъскат именно с този вид косопад, има една четвърт мъже, при които това ще се случи още през 20-те им години.

9. 60% от мъжете не могат правилно да различат трансплантирана коса
Трансплантирането на коса и другите средства за справяне с оплешивяването често не вдъхват доверие на хората. В много филми такива хора дори се осмиват.
Процедурите по присаждане на коса обаче стават все по-добри и вече е трудно да се различи дали косата е изкуствено добавена, или си е естествена.
През 2009 Международното общество за хирургично възстановяване на косата е провело проучване дали хората разпознават присадената коса. Оказва се, че 60% от участниците не са направили никаква разлика.