Капсула на времето на един век, пълна предимно с документи на бизнесмени, показващи значението на Ню Йорк като търговски център, бе отворена в Историческото дружество в града, съобщи Асошиейтед прес.

Работници с хирургически ръкавици махнаха 26 винта от бронзовата декорирана кутия, затворена през 1914 г.
Историкът Ник Яблон извади съдържанието – документи, брошури, вестници, показващи бизнес интересите в началото на миналия век: търговия с чай, кафе, подправки и други стоки, бейзбол и борба с бикове.

"Това е вълнението при намиране на реликви", каза Яблон, професор от унивеститета на Айова, който пише книга за капсулите на времето.
Бронзовата кутия е оставена в Историческото дружество от бизнес асоциацията на Долен Уолстрийт, след като е отпразнувана 300-годишнината от основаването на Новата холандска компания – едно от първите търговски дружества в колонията.

Желанието на асоциацията, която вече не съществува, е капсулата на времето да бъде отворена през 1974 г. Това обаче не е изпълнено, защото кутията е забравена.

След това куратор я открива в склада на дружеството в Манхатън.
Сред добре запазените документи в кутията е и копие на писмо от 1774 г., написано от колонията, която сега е Ню Йорк, до колонизирания от британците Бостън.
То призовава колониите да се обединят. Има и телеграма от 23 май 1914 г. от тогавашния губернатор на Ню Йорк Мартин Глин, който пожелава всичко най-добро на Ню Йорк от 1974 г.

В. "Ню Йорк таймс" от същия ден пише за банкер, признат за виновен за убийство.
По програмата за стажанти на Историческото дружество гимназиални ученици направиха нова капсула на времето, която да бъде отворена през 2114 г.
В нея има билети за концерт на Лейди Гага, дезинфектант за ръце и хартиена чаша за кафе, както и плакат от нюйоркското метро за промени в обслужването.