Отминаха времената, в които рискът при покупката на автомобил втора ръка беше свързан най-вече с техническото състояние на самата кола. От няколко месеца в България е на ход измама, в която фиктивни продавачи прибират пари за автомобили, които така и не стигат до клиента. Системата е изключително добре организирана и може да заблуди дори най-мнителните от нас.

Как става измамата?

Продавачът публикува обява за автомобил в някой от интернет сайтовете, като залага не на изгодни, а на добри екземпляри. Обикновено цената на продавания автомобил не е ниска, а разумна за това, което той предлага. Зарибилият се клиент звъни на телефона и разбира, че машината е извън България. Продавачът съвсем непринудено обяснява, че колата ще пристигне в страната след примерно 1-2 седмици.

Тук продавачът проявява търпение и изчаква купувача да клъвне на измамата. Тъй като колата е добър екземпляр, купувачът иска да бъде сигурен, че никой няма да го изпревари. Тогава продавачът предлага да бъде платено капаро. Но кой би дал пари на непознат? След като продавачът обясни, че парите се превеждат по банков път, някои склоняват. Освен това той изпраща снимки на номера на рамата на колата, който съответства напълно с това, което твърди обявата.

В крайна сметка заблуденият клиент превежда пари по банков път на лицето, като стриктно въвежда в полето за основание за плащането марката на колата и номера на рамата й.

Непосредствено след това обаче обявата изчезва, а телефонът на продавача вече не отговаря.

В един от случаите, за които разбра Automedia.bg, обявеният автомобил е Audi A6 за над 30 000 лева, а в другия - Volvo XC60 за сходна сума. Вероятно има и други. Платеното на измамниците капаро е в размер на 10% от цената на автомобила.

Пострадалите вече са сигнализирали в прокуратурата, която пък е започнала разследване. Докъде обаче ще доведе то, не е ясно. Затова бъдете внимателни и никога не плащайте за автомобил, който не сте видели с очите си. Ако ви бъде поискано капаро за автомобил на снимка, то най-вероятно става дума за измама. Поне това показва реалността.