България ще задълбочи сътрудничеството си с Азербайджан в сферата на енергетиката. Страната е сред най-важните партньори на Европа за диверсификацията на доставките на природен газ.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Българският държавен глава е на двудневно работно посещение в Баку по повод официалната церемония за старта на строителството на Южния газов коридор.

Изграждането на Южния газов коридор повишава сигурността на доставките за България, за страните от Югоизточна Европа и ЕС, и е реален принос в усилията за диверсификация, беше подчертано по време на срещата. Интерконекторите на България с Турция и с Гърция са неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор.

В съвместна декларация, подписана от президентите Плевнелиев и Алиев, беше подчертана важността на Договора за продажба на природен газ между "Булгаргаз" и СОКАР от септември 2013 г. за доставка на 1 млрд. куб. метра газ годишно от находището "Шах Дениз" в Азербайджан до България, която да започне от 2020 г. "България подчертава готовността и намерението си постепенно да увеличава количествата природен газ, внасяни от Азербайджан", се казва още в съвместната декларация на двамата президенти. Според Плевнелиев преодоляването на зависимостта от една тръба е ключов приоритет на енергийната политика на България.

По време на срещата двамата президенти потвърдиха решимостта на двете страни за разширяване на сътрудничеството в области като фармацевтика и производство на лекарства, строителство и изграждане на инфраструктурни обекти, туризма, култура и образование, наука и технологии. Двамата президенти насърчиха бизнеса от двете страни към работа по съвместни проекти и инвестиции.

България ще работи за задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и Азербайджан, записаха още в съвместната си декларация Плевнелиев и Алиев. Подписаните споразумения за облекчаване на визовия режим и реадмисия, които влязоха в сила неотдавна, доказаха потенциала за по-нататъшно развитие на отношенията между ЕС и Азербайджан, считат президентите Плевнелиев и Алиев.

Според двамата президенти трябва да се засили работата на Междуправителствената комисия за търговско и икономическо сътрудничество и очакват в скоро време четвъртото й заседание да се проведе в Баку. Това ще е важен импулс за развитието на двустранните икономически връзки, считат държавните глави на България и Азербайджан.

Утре Плевнелиев ще присъства на официалната церемония по откриване на строителството на Южния газов коридор заедно с представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора.