Съветът за координация при управлението на средствата от ЕС одобри проекта на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. преди изпращането й в Европейската комисия, съобщиха от правителствената информационна служба.

Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 отговаря на шестте приоритета на Европейския фонд за морско дело и рибарство и е насочена към насърчаване на конкурентоспособността и екологичната устойчивост в секторите на рибарството и аквакултурите. Тя ще допринесе за повишаване на заетостта и разнообразяване на рибарските дейности.

Общият финансов ресурс на програмата възлиза на 113 543 226,75 евро, в т.ч. принос от Европейският фонд за морско дело и рибарство в размер на 88 066 622 евро и национално съфинансиране – 25 476 634, 75 евро.

"Чрез средствата по Програмата за морско дело и рибарство, които са предоставени чрез европейската солидарност, се цели постигане на динамично, устойчиво и конкурентоспособно развитие на сектора за периода 2014 - 2020 г., което да бъде съобразено с опазването на околната среда", каза служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев.

Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. е единственият от програмните документи, заложени в Споразумението за партньорство, който до този момент не беше изпратен в Европейската комисия. "Удовлетворена съм, че в резултат от работата на политическо и експертно ниво през изминалия месец, успяхме да наваксаме същественото забавяне на програмата.

Това беше важна цел на служебното правителство с оглед на ускоряване на подготовката за следващия програмен период и подобряване на комуникацията, както между институциите в страната, така и с Европейската комисия. Преговорите с комисията по останалите програми са според предварително заложения график, като очакваме първият кръг от срещи да приключи до 10 октомври. Следващата седмица ще отчетем публично хода на преговорите по оперативните програми, които вече са приключили срещите си в Брюксел", коментира служебният вицепремиер по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова.