Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова показа образец на бюлетината за предстоящите парламентарни избори.

"За да е валиден гласът в бюлетината , избирателите трябва да са отбелязали своя глас със син химикал и с позволените знаци, съгласно изборния кодекс – „х“ или „v”. Отбелязването трябва да е направено по начин, който не засяга съседно квадратче или кръгче“, обясни пред журналисти на брифинг в ЦИК Камелия Нейкова.
По думите ѝ, за партии и коалиции и независим кандидат отбелязването става в лявата част на бюлетина, където са квадратчетата за отбелязване на гласа за партия, коалиция или независим кандидат.

„Предпочитанията, преференциите се отбелязват в дясната част на бюлетината, където са разположени кръгчетата, които съдържат номерата на кандидатите в кандидатската листа, където всеки избирател може да отбележи своето предпочитание за избран от него кандидат. За да се зачете преференцията, трябва да има едно отбелязване за кандидат“, уточни Нейкова.

На въпрос дали ако има отбелязана повече от една преференция, бюлетината ще е валидна, говорителят на ЦИК отговори:

„Когато има отбелязвания в повече от едно кръгче, не се брои преференция за конкретен кандидат и тук вече ще се приложи правилото, съгласно Изборния кодекс за народни представители, когато няма отбелязана преференция, се брои такава за водача на листата.
Тоест във всички случаи, когато в бюлетината няма отбелязана преференция, ще се брои, че има предпочитания за първия в листата кандидат“.
По думите й, това е различното от изборите за членове на Европейския парламент.

„Ако са отбелязани няколко преференции, бюлетината е валидна, но тогава ще е валиден вотът за кандидатската листа на съответната партия или коалиция, а преференция ще се брои за водача на листата“, добави Камелия Нейкова.
Тя каза също, че в момента върви процедурата по отпечатване на бюлетините и досега са отпечатани за около 15 или 16 изборни района.
Нейкова подчерта, че бюлетините се отпечатват единствено в печатницата на БНБ.

„Бюлетината има фабричен номер, който трябва да се откъсне след като избирателят е гласувал. Има текст при преференцията, който е за улеснение на избирателя,
за да не се обърка в избора на номер на партия и преференция“, допълни Нейкова.

По отношение на сгъването, тя каза, че предстои ЦИК да вземе решение днес или утре за начина на сгъване. „Ако една бюлетина е сгъната по начин, по който не се разкрива тайната на вота, тя няма да бъде анулирана“, уточни Камелия Нейкова.

Вече е ясен и оконачателният брой на независими кандидати към момента. Те са трима - Никола Вапцаров в район Благоевград Октай Енимехмедов в район Бургас и Господин Тонев в район Хасково.

При други двама независими кандидати все още тече процедура по обжалване на заличена регистрация за участие в изборите.
Нейкова посочи, че към момента общият брой на кандидатските листи е 774 във всички изборни райони, броят на кандидатите за народни представители пък е 6063.

От комисията поясниха, че броят на кандидатите не е окончателен. От всички кандидатски листи общо 6-ма кандидат депутати са заличени, тъй като някои от тях няма да имат навършени 21 години към изборния ден, а за други се установило, че имат и друго гражданство освен българско.
Стана ясно, че изборните райони, където ще се проведе експерименталното машинното гласуване ще бъдат 5, където ще има 300 избирателни секции.

Те са София - 24 МИР, Пловдив-област - 17 МИР, Перник, Кюстендил и Плевен.
В Пловдивския 24 МИР машинно ще мога да гласуват в Асеновград, Карлово и Първомай.
В Пернишки избирателен район машинно ще могат да гласуват в гр. Перник и в гр. Брезник.
В Кюстендилска област избирателен могат да дадат машинен вот, ако желаят в гр. Дупница и Сапарева баня, в Плевенско местата с възможност за машинен вот са Долна Митрополия и Червен бряг.

Конкретните избирателни секции и номерата им ще бъдат определено допълнително с решение на ЦИК в близките дни.
От друга страна, до момента в ЦИК са постъпили 30 жалби и сигнали.

Нейкова обясни, че най-обобщено те са срещу отказ за регистрация на партии за изборите, срещу решения на РИК, срещу заличаване на регистрацията на независим кандидат и срещу отказ на ЦИК за регистрация на Неправителствени организации (НПО-та )като наблюдатели.
От своя страна говорителят на ЦИК Александър Андреев, заяви, че до момента 16 НПО-та са подали заявление за наблюдатели на изборния процес. 856 пък е броят на регистрираните кандидати за наблюдатели засега.

На 9 септември изтече срокът, в който българите, живеещи в чужбина и желаещи да гласуват, можеха да подадат заявление до ЦИК по електронен или писмен път.
Към 9 септември електронните заявления за гласуване от българи в чужбина на страницата на ЦИК са били 27 401.От тях са приети 24 252 заявления, като 3149 са отхвърлените, заради неправилно въведени данни.

Андреев разясни,че писмените заявления не може да бъде обобщени към момента, тъй като се предоставят по-късно на ЦИК, но все пак към 10 септември броят им е 1212.