Созополски водолаз случайно откри златна монета, за която се смята, че е най-старата в България, съобщиха от Националния исторически музей (НИМ).
На незначителна дълбочина от 1 м на северния бряг на созополския полуостров той е видял на дъното малка златна монета и я предал на директора на НИМ Божидар Димитров.

Нумизматът на НИМ д-р Владимир Пенчев смята, че това е най-старата монета, откривана в България.

Това е монета от електрон - сплав от злато и сребро, сечена през втората половина на VII век пр. Хр. в държавата Лидия - т. е. монетата е поне от 2650 години.
В Лидия са сечени първите монети в човешката цивилизация. До тази епоха хората използват като абстрактен символ на стоката метални слитъци с форма на бича кожа, стрели, камбанки, сърпове и т. н., се посочва в съобщението.

На археолозите от НИМ засега не им е известно откриването на други лидийски монети в България, макар намирането на тази в Созопол да не буди особено удивление. Градът е основан от преселници от Милет в 611 г. пр. Хр. (т. е. - през втората половина на VII век пр. Хр.), а и Милет е разположен до Лидия.
Нормално е преселник от този град да е имал в джоба си шепа златни монети, отбелязват от НИМ.

Монетата тежи 0,63 грама и е 1/24 част от статер - основна древногръцка монета, изработена от злато, сребро или сплав от злато и сребро.