Още сутринта в сряда над България ще се развихрят гръмотевични бури и ще се лее дъжд. Оранжев код е обявен в 8 области на Северозападна и Централна България заради интензивни валежи.
Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, София област, Ловешка, Габровска, Пловдивска и Старозагорска. В тези области очакваните количества дъжд за денонощието ще бъдат около 30-60 л/кв.м. За останалите 20 области в страната обявеният код е жълт заради обилни валежи. В областите на Югозападна и Южна България, включително в София очакваните количества дъжд за денонощието са 20-40 л/кв.м. На североизток и изток очакваните количества дъжд за денонощието са 15-30 л/кв.м. Ще духа умерен, временно силен вятър от изток-североизток.

Валежите още от сутринта ще обхванат цялата страна. На места ще са придружени от гръмотевици. По-големи количества валежи се очакват да паднат в Западна и Централна България. Вятърът от изток-североизток ще се усили - ще е умерен, в Дунавската равнина и Източна България временно и силен. Температурите ще се понижат и преобладаващите максимални ще са от 21° до 26°, в североизточните райони, където ще завали по-късно след обяд до 28°, в София около 21°.

Поройните дъждове, придружени от силен вятър, гръмотевици и на отделни места градушка, връхлетяха Балканите в началото на септември. Очаква се времето да остане нестабилно в следващите няколко дни.

В Босна и Херцеговина е обявен жълт код за утре, а в Хърватска оранжев за опасност от поройни валежи. Дъждовете очевидно се изместват на изток към нашата страна. В Сърбия и утре се очакват порои, почти в цялата страна е обявен жълт код, на североизток – оранжев. Почти цяла Гърция е оцветена в оранжево за утрешния ден поради очаквани гръмотевични бури и валежи. Само Македония е в зелено на картата, като евентуално в южната й част ще има по-обилни валежи. През изминалите 24 часа в град Требине паднаха 118 литра на квадратен метър, което е рекордно количество това лято. Червен код бе обявен и в Хърватия заради циклона "Симеон", който връхлетя град Ядран.

За изминалите 24 часа в Дубровник паднаха повече от 190 литра на квадратен метър, което се равнява на количеството валежи за три месеца през есента. Нестабилното време ще се задържи тази седмица и в цяла Черна гора. До тази сутрин в Петровац паднаха 200 литра дъжд на квадратен метър. Вчера в Будва само за 6 часа са паднали повече от 130 литра дъжд на квадратен метър, което е със 120% повече от обичайното количество за месец септември.