Нито министър-председателят, нито министърът на труда и социалната политика, нито председателят на комисията по труда и социалната политика сме запознати с идеята за ранното пенсиониране, заяви социалният министър Хасан Адемов.

Адемов коментира идеята на русенската депутатка от левицата Екатерина Заякова хората, които имат необходимия трудов стаж, но им остава една година за пенсия, да могат да се пенсионират по-рано, но да получават по-малка пенсия. "Това е предложение, за което разбрахме снощи. Друг е въпросът дали тази идея е по-добра от предложенията, които са правени досега.

Позицията на Министерски съвет е изразена в предложението за промени в Кодекса за социално осигуряване, които бяха внесени и приети с бюджета на държавното обществено осигуряване. Друга идея нито в кабинета, нито в комисията по труда и социалната политика не е обсъждана и аз нямам информация за това да има каквито и да е преговори поне на този етап", заяви социалният министър Хасан Адемов.

БГНЕС припомня, че вчера в Русе Екатерина Заякова съобщи, че БСП и ДПС са постигнали компромис относно позициите си за ранното пенсиониране.