Първата ракета на България Григор Димитров се класира за осминафиналите на US Open! Димитров надделя трудно над Давид Гофен с 0:6, 6:3, 6:4, 6:1. В следващия етап българският тенисист ще има за съперник Гаел Монфис, който преодоля Ришар Гаске.

Мачът на Димитров и Гофен започна със закъснение заради дъжда в Ню Йорк, който обърка програмата за деня.

Така Григор Димитров се превърна в първия българин, който успява да достигне тази фаза на надпреварата.

Двубоят на започна кошмарно за Димитров, който загуби първия сет без дори да спечели гейм. След меко казано колебливата игра на българина, Гофен нямаше никакви проблеми в първата част.

Вторият сет отново започна слабо за Григор. Въпреки това обаче, Димитров показа характер и спаси три точки за пробив в първия гейм. Последва двойна грешка на белгиеца, която позволи на Гришо да го пробие и да вземе инициативата в мача.

Третият сет бе определено най-интригувашия в срещата. След отлично начало на Григор и два пробива от негова страна, българинът изненадващо позволи да бъде изравнен за 4:4. Именно при този резултат дойде и преломния момент в мача. След две поредни двойни грешки на Гофен, Гришо направи нов пробив и взе частта.

В последния сет, на предела на силите си, белгиецът почти не оказа съпротива на Гришо, който с лекота стигна до успех с 6:1 и класиране за осминафиналите на турнира.

В следващия кръг съперник на Димитров ще бъде Гаел Монфис. Французинът демонстрира впечатляващ форма и не даде сет на сънародника си Ришар Гаске - 6-4, 6-2, 6-2. Първата ни ракета и 24-ият в света Монфис досега са си разменили по една победа. Българинът този сезон победи французина в полуфиналите на турнира на клей в Букурещ, в който триумфира с титлата, но загуби мача си срещу него на твърди кортове през 2011 г. именно на Откритото първенство на Щатите.