Ловешкият зоопарк не разполага с пушка с далечен обсег за упояване на животни, която е била необходима, за да се залови избягалия от клетката си ягуар Алонсо.

Това е показала проверката на Министерството на околната среда и екоинспекцията в Плевен, пише в. "Труд". Двете ведомства провериха зоопарка, след като Алонсо беше убит там на 3 август. Хищникът беше застрелян от ловец, защото щял да излезе извън градината.

"Ягуарът е отстрелян, без да е потърсено съдействие за неговото залавяне чрез упояване", показват още резултатите от проверката. Миналата седмица от екоинспекцията в Плевен обясниха, че проверяват периодично зоопарка, включително дали има упойващи вещества. При инспекциите такива имало, но явно не и подходящо оръжие.
Констатациите се разминават драстично с изявленията на участниците в акцията. В официално съобщение няколко дни след убийството на ягуара кметът на Ловеч Минчо Казанджиев заяви, че зоопаркът разполага с пушка с упойващи стрелички и ловците са били в готовност да я използват.

Те не стреляли с нея, защото хищникът така и не се появил на открито място. За такава пушка твърдеше и убиецът на Алонсо ловецът Денко Цанков и дори разказваше как дебнели с нея защитеното животно из храстите, защото не искали да го убиват.

Проверката на екоминистерството установила още, че хищникът е излязъл от клетката си, след като гледачът, който влязъл да я чисти, оставил две врати отворени. Не е била пусната вратата тип "гилотина", която разделя вътрешната и външната част на клетката. Външната врата на заграждението също била оставена да зее. Въпреки всички нередности наказани няма да има.

"В случая се касае за човешка грешка. За допускане на инциденти с човешки грешки Законът за биологичното разнообразие не предвижда санкции", обясниха от екоминистерството. Наказанието за пазача е, че ще бъде преместен от сектор "Хищници" в сектор "Птици". Неговото обяснение защо е оставил вратите отворени е, че сутринта му се случил инцидент и бил ядосан и разсеян.

От екоминистерството са препоръчали на управата на зоопарка да купи пушка за упояване с далечен обсег. Освен това ръководството на градината трябва да въведе нови правила в случай на бягство на животно. Те трябва да предвиждат и "действия със специалисти, които имат опит в улавяне на животни".