Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че иска да се откаже от либералната демокрация в полза на "авторитарната държава", цитирайки Русия и Турция като примери.

Орбан заяви, че в новия му 4-годишен мандат категоричен приоритет ще е да преследва националните интереси, а не някакъв модел на либерална демокрация.

В изказване пред етнически унгарци в румънския град Байле Тушнад премиерът Виктор Орбан посочи като примери Сингапур, Китай, Индия, Русия и Турция - страни със силни авторитарни тенденции.

Според него те са показали как можеш да бъдеш успешен на световната сцена без да си либерален.

"Водещ въпрос на нашите дни е да разбереш политическите системи, които не са нито западни, нито либерални, нито либерални демокрации и в някои случаи вероятно изобщо не са демокрации, но въпреки това народите им успяват", цитира думите му The Wall Street Journal.

"Скъсвайки в догмите и идеологиите, ние ще търсим как да си изковем нова форма на унгарската държава, която да направи обществото ни успешно за десетилетие напред в глобалното състезание."

Първият мандат на Орбан, започнал сред безпрецедентно голяма за Централна Европа изборна победа през 2010г., премина с решения, които не само бяха критикувани остро от местната опозиция, но и нерядко водеха до конфликт между управлението и ръководството на Европейския съюз.

Сега премиерът казва, че Унгария ще бъде страна, уважаваща християнските ценности и трудолюбивите хора, но няма да е либерална по характер.