Чукването с юмрук е по-хигиенично от ръкостискането и значително намалява риска от разпространение на заразни болести, твърдят британски учени.

Те открили, че едно ръкостискане пренася 10 пъти повече бактерии в сравнение с чукване с юмрук. Откритието се дължи на поредица от тестове в Университета в Абъристуит в Уелс. Д-р Дейв Уитуърт, ръководител на изследването, смята, че резултатите могат да имат голямо значение за общественото здраве. "Хората рядко се замислят за последиците за здравето от едно ръкостискане. Но ако хората като цяло се насърчават да чукват юмруци, вместо да се ръкостискат, това може да намали разпространението на заразни болести", казва той.

Учените успели да измерят движението на бактериите чрез стерилни гумени ръкавици. Една от ръкавиците е била покрита със слой потенциално смъртоносната бактерия E. Coli, преди да бъде използвана за ръкостискане.

Резултатите показват, че ръкостискането предава много повече опасни бактерии, отколкото чукването с юмрук или плясването на ръце, които са неформални жестове за поздрав.

Броят на бактериите, които се предават между хората намалява с повече от 50% при пляскане на ръце и с 90% при чукване с юмрук.

При експериментите станало ясно още, че по-здравото ръкостискане увеличава степента на обмяна на бактерии между двете длани.

Чукването с юмрук, което американският президент Барак Обама и съпругата му Мишел често използват, се смята за по-хигиенично заради по-краткия период на докосване и по-малката контактна област.