Холандия се класира за полуфиналите на Световното първенство в Бразилия, след като победи Коста Рика с 4:2 след дузпи (0:0 в редовното време и продълженията) в изключително интригуващ двубой на Арена Фонте Нова в Салвадор.

Отборът на Коста Рика се бе прибрал плътно в своята половина и затваряше всички пространства за своите съперници, което затрудняваше холандците. За пореден път на изключителна висота бе вратарят Кейлор Навас, който спаси няколко опасни изстрела. Робин ван Перси бе изведен сам срещу Навас в средата на първото полувреме, но стражът излезе победител в този дуел. След това Навас отрази страхотен изстрел на Уесли Снайдер от свободен удар.

След почивката костариканците се прибраха още повече и се защитаваха добре, а и късметът ги покри 10 минути преди края, когато удар на Снайдер от фал срещна страничната греда. Ван Перси отново пропусна, останал очи в очи с Навас, а в 88-та минута нападателят на Манчестър Юнайтед не успя да уцели топката на няколко метра от вратата на Коста Рика. В 93-та минута изстрел на Ван Перси бе избит от голлинията от Йелцин Техеда и в крайна сметка отборът от Централна Америка се добра до продължения.

В продълженията се откри шанс пред Рон Влаар, но вездесъщият Навас отрази опасния му изстрел с глава. В последните пет минути мачът се отвори изключително много, като костариканците можеха да изненадат своя противник при една контраатака в 115-та минута, но ударите на Уреня и Боланиос бяха блокирани, а минутка след това Силесен извади Холандия с добро спасяване срещу Уреня. В 119-та минута гредата за втори път спря Снайдер след страхотния изстрел на халфа от далечно разстояние.

Точно преди последния съдийски сигнал Луис ван Гаал реши да вкара в игра резервния вратар Тим Крул, който замени Яспер Силесен, за да пази по време на дузпите. Това се оказа отлично решение от страна на опитния специалист, тъй като Крул спаси ударите на Брайън Руис и Оманя, докато Ван Перси, Робен, Снайдер и Каут бяха точни за "лалетата" и изпратиха Холандия на полуфинал, където съперник ще бъде Аржентина.