Ако не се беше омъжила за принц Фелипе, днес Летисия Ортис Рокасолано щеше да разказва в пряко предаване една от тези исторически новини, които напрягат всеки журналист, пише испанският вестник "Ел Паис".

Но абдикиралият крал Хуан Карлос е неин свекър от десет години, след като на 22 май 2004 г. излезе от катедралата Ла Алмудена в Мадрид, вървейки в крачка с испанския престолонаследник. Летисия вече не прави новини, или по-точно казано ги прави по друг начин. На клюкарските страници и в светските предавания говорят за нейните рокли, прически, обувки, стройна фигура. В останалата преса през тези десет години бъдещата кралица изникна като една все по-автономна личност, не толкова стриктна, колкото изисква кралският протокол.

В личния й дневен ред (има такъв от 2007 г.) влязоха защитата на страдащите от редки болести и подкрепата за иновациите, образованието и сътрудничеството със Световната здравна организация в областта на храненето. В своите не толкова протоколни навици Летисия внесе в двореца страстите на средната класа – ходенето на кино, концерти на изпълнители от стила инди или частно посещение на Панаира на книгата по дънки.

Тя се сбогува окончателно с щастливото си и безгрижно детство през ноември 2003 г., когато беше обявен годежът й с принц Фелипе. От този момент Летисия изостави апартамента си от 60 кв. м. в квартал Валдебернардо в Мадрид и се премести в крилото за гости в двореца Сарсуела. Отказа се от миналото си на водеща на новините по държавната телевизия, бившия си съпруг Алфонсо Гереро, независимия си живот, за да бъде анализирана до изтощение и да започне напълно нов живот.

В Сарсуела започва да си проправя път като спътница на принца с много часове на изучаване на протокола, езици, история на Испания. Летисия трябва да се откаже от личния си живот и най-важното – от професията си. За принц Фелипе Бурбонски и за дъщерите им Леонор и София, съответно на осем и шест години, изучаването на кралските задължения започва още в детството. За нея то започва на 31 години.

На 22 май 2004 г. след сватбата й с Фелипе Летисия става принцеса на Астуриас. Докато нейната предшественичка София носи монархическата жилка в ДНК-то си, Летисия Ортис трябва да я открие и развие в най-кратки срокове. Този процес не винаги е бил лесен и клюкарските издания съобщават за множество кризи миналото лято. Вече няма и сянка на съмнение, че от септември гражданите ще трябва да забележат положените от нея усилия. Летисия вярва, че е необходима комуникация и работи върху естественото си държане дори при задаването на въпроси, които не са особено благосклонни към нея. Заедно с краля тя е най-непопулярният член на кралското семейство в обществото.

Запознати твърдят, че Летисия ще бъде добра кралица, която се вълнува от проблемите на най-отдалечените от монархията слоеве на обществото. Това е характерно не само за нея, а за всички кралици от плебса в Европа като Максима в Холандия. Тя има още една много важна задача – да възпитава инфанта Леонор по пътя й към короната, като й показва двете страни на живота, който толкова добре познава. Без приказки за принцеси.