Бедствено положение е обявено във видинската община Ружинци заради поройните дъждове, които причиниха наводнения и щети. Извънредната ситуация важи за всички населени места в района и е със срок 30 дни. Това гласи решението на кризисния щаб, свикан заради пороите.
Пътят до язовир Гюргич е издълбан и на места прекъснат след падналите дъждове през тази нощ, обяви заместник-областният управител на Видин Николай Тодоров на заседанието на щаба, което се провежда в община Ружинци.

Около 1.5 метра остават до преливане на водата през язовирната стена в село Гюргич, а на преливника има натрупани клони и дървета.

Необходими са около 30-40 доброволци, които да премахнат натрупаните клони до преливника, за да не прелее водата.
Затворен за движение е участък от пътя към село Ружинци от главен път Е-79, заради отводнителни работи по трасето. Движението се извършва по обходни пътища.

На заседанието на щаба кметът на Ружинци Венцислав Ванков обяви, че тази нощ реката в село Плешивец е излязла от коритото си и е заляла къщи и дворове в селото. Отнесени са автомобили, прекъснат е водопровод в село Гюргич. В село Дреновец е разрушен железен мост. Общо около 8 до 10 моста на територията на общината са в тежко състояние и е необходим ремонт.

В същото време министърът на земеделието и храните Димитър Греков каза днес пред журналисти, че няма опасност от преливане на язовирите, които са под контрола на "Напоителни системи". Той отбеляза, че те се контролират.

Прелелите язовири в северозападна България са общинска собственост и собственост на МОСВ. Преди около 2 месеца е получен сигнал от Ружинци за дига, която е била пред скъсване. Отпуснати са средства и дигата е била ремонтирана, каза министърът и добави, че към момента няма сигнали за диги в риск. По думите на Греков валежи са необходими за българското земеделие, защото някои от язовирите са в повечето случаи под критичното ниво.