България е на 34-то място в света според Глобалния индекс на мира.

През 2013 г. мирът в света е намалял в сравнение с предходната година. Това показва доклад на Института за икономика и мир (IEP), според който броят на самоубийствата е нараснал.

Според Глобалния индекс на мира трите "най-мирни" страни в света са Исландия, Дания и Нова Зеландия, определени в доклада като малки и стабилни демокрации. В топ 10 са и Норвегия, Сингапур, Словения, Швеция, Белгия, Чехия, Швейцария и Япония.

Най-мирният континент е Европа с 13 от общо 20 страни с най-добър резултат. Македония е на 79-то място, Черна гора е на 73-то място, Босна и Херцеговина на 71-о място, Сърбия на 62-о място, Гърция 68-о и Хърватия на 28-о място. Турция изпада назад в класацията на 134-та позиция.

Украйна е на 111-то място от общо 162 страни, а Русия е на 155-то място. САЩ се нареждат на 99-о място. Афганистан е последен в списъка на 162 място, а преди него са Сомалия и Сирия.

За съставянето на класацията се взимат предвид много параметри, сред които степента на престъпност в страните, отношенията със съседните държави, терористичните атаки, броят на самоубийствата и др.