"Мария? Къде е Мария? Няма я Мария... Няма я..." Само това успял да промълви Стефан Данаилов, когато научил, че съпругата му си е отишла от живота. А това станало буквално пред очите му... Трагедията, случила се във вторник вечерта, разтърси целия Народен театър и всичките им близки. Случва се буквално пред очите на колегите му.

Мария не се
чувствала
добре,


но го поощрила да отиде на репетицията: "Върви, върви, да не падне спактакълът..." За първи път след като преди 6 месеца му откриха онкозаболяване и той с цената на тежка химиотерапия и силна воля успя да го преодолее, Ламбо щеше да се върне с една от любимите си роли. Играе Дулитъл в постановката "Пигмалион" от Бърнард Шоу, задържала се години на сцената. За да докаже, че е преодолял болестта. Мария знае, че това е много важно за неговото самочувствие след месеците изолация вкъщи и в очакване на резултатите от поредните изследвания. И Стефан отива. Посрещат го с аплодисменти. Облича дрипавия костюм на Дулитъл. Радостни, че той е пак сред тях, всички репетират с невероятен ентусиазъм. Стефан е в стихията си. Колко много му е липсвал театърът! А "Пигмалион" винаги пълни залата. Така е и тази вечер.

Минути остават завесата да се вдигне... Но го намират припаднал зад кулисите. Сърцето му излязло от ритъм. Вероятно са му съобщили, че Мария спешно е откарана в болница с диагноза остра сърдечна и бъбречна недостатъчност. Завесата не се вдига. Представлението се отлага. Чува се вой на линейка. За Стефан е...
Зрителите, разбрали че с любимия им актьор се е случило нещо, мълчаливо и безропотно се разотиват - с надежда пак да бъде на сцената. А линейката откарва Стефан Данаилов в същата клиника, в която е и Мария.


Лекарите са загрижени и
за неговото
състояние


Знаят, че и преди страшната диагноза пие хапчета с шепи, има проблеми със сърцето и кръвното. Страхуват се за него. Стефан иска само едно. Да го закрепят, за да е до Мария. "Пазете се", предупреждават го медиците. Той не иска и да чуе. Лежи редом до нея. Между двамата има само едно перде... После сяда до леглото . Държи ръката . Шепне думите на надежда, каквито и тя му е казвала в най-мрачните времена, след като му откриват рака.

Лекарите правят всичко възможно. Системите бибиткат уж обнадеждаващо. Най-страшното май е отминало. "Починете си, поспете, и вие не сте добре", съветват го лекарите. Той се съгласява да почине.

Едва тръгнал, се чува ужасяващият равномерен ритъм на кардиографа. Линията е права...

Мария си е отишла. "Не питайте как е. Не е на себе си", казват близки.
"Тя беше в неговата сянка, но и много важна в живота му - казва Светла Иванова - съпругата на естрадния певец Боян Иванов. Двамата са били много близки семейства. - Умна, интелигентна, страхотен съветник, тя му помогна и го създаде, смело мога да кажа. Първо му беше муза, а после опора. Морален, силен и принципен човек със своя система за ценности.

Стефан Данаилов игра в "Пигмалион" за 65-годишнината си. Избра да се върне на сцената в тази пиеса след боледуването, но тъжната новина за влизането на Мария в болница свали представлението.
Не правеше компромиси. Самата тя е изстрадала много - рано изгуби брат си, майка си. Но баща беше също много принципен човек. Тя предпазваше и Ламбо да не греши. И в самото начало, и на края на нейния живот беше той. Само той.

Не помисли за
своя кариера


Живееше заради него. Уж ненатрапчиво, но взимаше решенията накъде да върви и какво да прави. Знам, че ще му е много, трудно и празно без нея. Защото има семейства и семейства, а тяхното беше симбиоза.

Пълно сливане. Няма да забравя как двамата с Боян готвеха. Въртяха сложни манджи, но и шкембе чорба. Ние със Стефан бяхме само дегустатори на техните умения. Колко шеги, колко усмивки си отиват с Мария."

Мария беше музата на Стефан Данаилов. Двамата се срещат в обща компания. "Убедена съм, че в тези неща пръст има случайността. Не вярвам да излезе нещо добро, ако специално "забодеш" някого, преследваш го и искаш да го накараш да те заобича", казваше тя, която неотлъчно бдеше над него.

По думите на сестра му Росица Данаилова Мария била най-красивата софиянка - зеленоока и дългокрака, и мъжете се обръщали след нея по улиците. Манекенка в най-известните тогава модни списание като "Лада". "Излезе от казармата и се влюби в Мария. В сянката зад всеки голям мъж стои една голяма жена. Голямата муза на брат ми е Мария", отсича Росица Данаилова.
Приятели на семейството са категорични-

Мария е
опората на
Стефан


Тя организира целия му бит, а той си е човек домашар с твърди навици. Тя преглежда пресата и подчертава пасажите, които според нея трябва да прочете.
"Мария е изключително силна жена и това пролича най-добре, когато след 10 ноември мнозина изоставиха Стефан. Искаше дори да напусне театъра, но тя му даваше кураж", не премълчават техни близки тежките дни в живота на любимеца на няколко поколения зрители. Данаилова е финансовият министър в семейството и човекът, който с любов е наредил дома им. Тя се слави с изключителния си вкус и разбиране за антики. "Ламбо беше първа година студент, когато се ожениха. Нанесоха се в малко апартаментче около "Плиска" - спомня си състудентът му Марин Янев. - За да се издържат, взимаха надомна работа. Вечер ходехме да помагаме - стържехме с пили метални ключодържатели, а Мария вареше прочутия си горнооряховски боб."

От мое име и от името на всички в БСП искам да поднеса най-искрени съболезнования на Стефан Данаилов. Това заяви в Кърджали лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

"Мария беше
изключителна
жена, много
искрен и
достоен човек


и невероятна опора за Стефан Данаилов. Тя бе голямо вдъхновение за него и в неговото творчество и в живота му и във всички премеждия, през които той е преминал досега и е преодолял, във всяко едно отношение", каза още той. Той обясни, че е говорил днес с Данаилов и на него му е изключително трудно. "Искам да му кажа, че тя ще ни липсва ужасно много, на нейните приятели, на хората от БСП. Ние ще направим всичко възможно тази загуба, която е невъзстановима, да бъде по-леко понесена от него. Той ще усеща нашето рамо в този труден момент. Той знае, че може да разчита и на мен и на цялата социалистическа партия. За нас Ламбо е вдъхновение, нещо изключително във всяко едно отношение. Искам само да знае, че сме заедно с него", заяви соцлидерът.

Прощаването с Мария Данаилова ще е в събота от 12 ч в храма "Свети Седмочисленици". Тя ще бъде погребана в частния гробищен парк в Бояна, съобщи синът й Росен.

Диагнозата му я сломява

Стефан Данаилов отива за едно изследване в болницата, а се връща с друга страшна диагноза. Откриват му лимфом. В начален стадий. Веднага се подлага на химиотерапия, която дава отлични резултати.

Но в началото, когато научава за диагнозата, ситуацията в дома на обичания актьор съвсем не била толкова оптимистична, разказват близки. Лекарското заключение сломява волята на Ламбо и той изпада в тежка депресия. Още по-тежко понася новината съпругата му Мария, която самата от години има сериозни здравословни проблеми - сърдечна и бъбречна недостатъчност, и винаги се е шегувала, че първа ще напусне този свят. Пък е и с няколко години "кака" на Ламбо.

Като чула страшната дума левкемия, преданата жена, която е неотлъчно до Стефан Данаилов близо половин век, дни наред не могла да се съвземе и почти не могла да става от леглото. Уви, увеличила цигарите. До три кутии... Но се стегнала, защото усещала, че в този момент Стефан има най-голяма нужда от нейната опора. Така се и оказва. Подкрепя го във всички процедури, вдъхва му вяра за живот, окуражава го. Накрая идват добрите новини от Франция - ракът е преборен.

Мария си отдъхва. И може би точно тогава се предава...

Първият й съпруг е режисьорът Вили Цанков, от него има син

Вили Цанков е първият съпруг на Мария. Той беше истински интелектуалец - режисьор, философ, естет, писател. По професия тя е историк, но заради красотата си става една от най-известните манекенки за времето си. Работи за модните списания "Лада" и "Жената днес", дефилира с колекциите на Центъра за нови стоки и мода.

Съвсем млада, Мария се омъжва за многообещаващия режисьор Вили Цанков. Двамата са една от най-интересните двойки в София. Ражда се синът им Росен, отгледан до седмата си година от майката на Мария. Днес Росен Цанков е известен кинопродуцент.
По-късно Мария среща и се влюбва в младия актьор Стефан Данаилов. Запознава ги сестра му Росица. Вили Цанков приема с достойнство и разбиране любовта и женитбата им и тримата остават добри приятели. Заедно посрещат семейните празници.
Режисьорът дори снима Ламбо във филма си "Сватбите на Йоан Асен", дава му ролята на Бургундеца.

Стефан Данаилов се грижи бащински за Росен, но Мария никога не поставя въпроса той да го осинови. "Зная, че неговият баща е Вили Цанков и се гордея с това", казва тя в едно интервю преди години.
Когато през есента на 2007 г. Вили Цанков се разболява тежко, Ламбо му осигурява лечение в болница "Лозенец". Двамата с Мария се грижат за него до смъртта му на 21 октомври 2007 г.

Кът със снимки на Ламбо прави Мария в дома им

Като се прибере у дома късно вечерта, Стефан Данаилов се запътва праволинейно към любимия си диван в хола. На малка масичка, донесена от Лондон, за да зарадва жена си Мария, кротко лежат очилата му, мобифонът и дистанционното за телевизора. Стефан знаел, че ще достави удоволствие на Мария с лондонската масичка, която всъщност е част от троен комплект. Жена му много харесва старинни мебели. Данаилов се изтяга на дивана и шари по каналите, докато се вмъква авторитетно в разговора.

"Връща се разтреперан от умора", казваше Мария. И се чуди къде им е умът на онези, които непрекъснато го търсят през деня по телефона", казваше тя.

Данаилови са митични домакини на всички чужди артисти и режисьори, работили у нас или само минали транзитно. Тук са идвали прочутият френски режисьор, продуцент, сценарист, актьор и журналист Роже Вадим - съпруг на Брижит Бардо и Джейн Фонда, и полякът легенда Анджей Вайда. Гости са били много близкият им приятел Андрей Миронов, френският актьор Жак Шерие, руснаците Олег Янковски, Лев Дуров, Саша Абдулов, Олег Ефремов.