От 22 април започна Европейската имунизационна седмица (EИС) 2014. Тази година акцентът ще бъде поставен върху осигуряването на достъп на рисковите групи до задължителните имунизации и върху осъвременяването на националния имунизационнен календар.

Ще бъде обсъдено въвеждането на шесткомпонентна ваксина за най-малките, което ще спести време и нерви на родителите, както и допълнителни убождания на кърмачетата, защото ще комбинира прилаганите сега ваксини, информираха от МЗ.

Многокомпонентните ваксини се прилагат от повече от 10 години в западна Европа (а от последните 1-2 години и в Гърция, Румъния, Хърватска, Унгария и др.), САЩ, Канада, Австралия.

Инициативата се провежда за първи път през 2006 г., като в нея се включват 23 държави. От 2008 г. Европейският Съюз подкрепя официално инициативата ЕИС, както и ключовите послания: имунизацията спасява живот; правото на имунизация е основно право на всяко дете, но то не винаги е достижимо; взривовете от заразни болести представляват заплаха за общественото здраве; заразните болести все още са смъртоносни, но те могат да бъдат контролирани чрез имунизации и премахнати; имунизацията е най-ефективното във финансово отношение съвременно достижение на медицинската наука; здравето на децата зависи от способността на здравните системи да осигуряват безопасни, ефективни и достъпни имунизации.

През 2008 г. България за първи път участва в инициативата "Европейска имунизационна седмица". Като резултат от проведените ЕИС 2008-2013 г. беше постигнат значителен напредък в осъвременяването на националния имунизационен календар, като освен нови, съвременни препарати бяха включени и нови заразни заболявания с голямо социално значение, срещу които се провеждат задължителни имунизации – пневмококови инфекции и инфекции, причинени от хемофилус инфлуенце тип Б.

При разработване на политики в областта на превенцията и опазването на общественото здраве, Министерството на здравеопазването ще продължи неотклонно да се придържа към целта – да се осигурят на българските деца най-добрите, ефективни и доказани в практиката ваксини, като по този начин се гарантира предпазването им от редица тежки заразни болести.