ЕС се готви да замрази плановете за завършване на газопровода „Южен поток“, който свързва Русия с Европа през Черно море.
Това е първото сериозно действие, с което ЕС да накаже Кремъл за завземането на Крим, пише британският вестник „Дейли телеграф“.

Важни подробности станаха известни от изтекла в медиите информация за среща на председателя на ЕК Жозе Барозу с български политици, на която той предупредил България да не пречи на новата твърда линия на ЕС към проекта и
да не се опитва да подкопава единния отговор на ЕС за Украйна.

„Казваме на България да бъде много предпазлива“, е заявил Барозу, пише „Дейли телеграф“, като се позовава на български медии.
Барозу казал, че „в България има хора, които са агенти на Русия“,
намеквайки за личности в Социалистическата партия, които се опитват да сключат двустранна сделка с Кремъл, посочва „Дейли телеграф“.
Украинският премиер Арсений Яценюк обвини руския президент Владимир Путин, че подготвя почвата за превземане на Донецката област, където е съсредоточена значителна част от тежката индустрия в Украйна.

Около 40 хил. руски военни са струпани по границата с Украйна и според Яценюк е кристално ясно, че
Путин има намерение да отиде отвъд Крим и да изостри кризата до опасно равнище,
пише „Дейли телеграф“.

Брюксел се отнася сдържано към проекта „Южен поток“, свързан с огромни договори за олигарси, близки до Путин. Официалната линия е, че проектът все още е в сила, но изтеклите изявления на Барозу потвърждават, че той е политически мъртъв.
Германският канцлер Ангела Меркел очевидно губи търпение към Путин, който изглежда я е заблудил два пъти в телефонни разговори, обещавайки ѝ първо, че няма да завземе Крим, а след това, че няма войски по границата с Украйна, посочва британското издание.